- Beleggers werden deze week geconfronteerd met hoger dan verwachte inflatiecijfers in de VS en dat leidde tot rentestijgingen op obligatiemarkten.
- Het tempo van de beursrally van het eerste kwartaal van dit jaar is er inmiddels een beetje uit, maar van een serieuze terugval is nog geen sprake.
- Beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem bespreken waar je op moet letten als belegger, nu het cijferseizoen weer van start gaat op de beurs.
ANALYSE – Er is niets zo veranderlijk als de financiële markten en het gedrag van beleggers. Dat bleek deze week weer eens bij de omslag rond de verwachtingen over de inflatie en de rente.
Eind vorig jaar rekenden beleggers in de Verenigde Staten nog op een gestage afkoeling van de inflatie en werden liefst zes verlagingen van de beleidsrente van de Amerikaanse centrale bank ingeprijsd. Inmiddels is er, na de publicatie van opnieuw hoger dan verwachte inflatiecijfers in de VS deze week, weinig meer van dat scenario over. En dat begint ook zijn weerslag te krijgen op financiële markten.
Als we even teruggaan naar het startschot van de waanzinnige beursrally van de afgelopen maanden, dan ligt er een belangrijk omslagpunt begin november 2023. Toen gingen financiële markten aan de haal met gedachte dat de piek van de renteverhogingen in de VS was bereikt en dat een omkeer in het rentebeleid van de Federal Reserve er spoedig aan zat te komen.
In de grafiek hieronder zie je hoe dat heeft uitgepakt. Daarbij zijn vanaf 1 november 2023 de rendementen van respectievelijk de brede S&P 500-index (zwarte stippellijn), de Magnificent 7 (groene lijn) en de koers van de 10-jarige Amerikaanse staatslening weergegeven. De Magnificent 7 – bestaande uit Apple, Amazon, Alphabet, Nvidia, Meta, Microsoft en Tesla – vormen hierbij het uithangbord van de AI-hype.
Zoals je ziet gingen de AI-rally en de stijging van de S&P 500-index in november en december 2023 gelijk op, terwijl de koers van de 10-jarige Amerikaanse staatslening ook steeg.
Aangezien de koers en de rente bij obligaties tegengesteld bewegen, betekende dit dat rentes op de obligatiemarkt eind vorig jaar daalden. Ofwel: de markten begonnen te anticiperen op een scenario van lagere inflatie en renteverlagingen van de Federal Reserve in 2024.
Maar vanaf februari dit jaar begon de rentemarkt toch wat twijfels te krijgen, zoals te zien is aan de omkering van de koers van de 10-jaars staatsobligatie (dalende rode lijn). Het besef dat de markt te enthousiast is geweest over de verwachte renteverlagingen van de centrale bank begon in te dalen en de rente steeg weer.
En dat bleek terecht, want de inflatie in de VS is hardnekkiger dan verwacht. Deze week werd bekend dat de inflatie in maart op 3,5 procent is uitgekomen en dat was hoger dan verwacht.
Inmiddels is de verwachting in de markt wat betreft de renteverlagingen van de Amerikaanse centrale bank dan ook teruggezakt naar één tot twee dit jaar, startend in september. De hoop daarbij is dat de huidige opmars van de energieprijzen niet doorzet.
Opvallend is wel dat de achteraf verkeerde inschatting van de markt over de rente-ontwikkeling er niet voor heeft gezorgd dat aandelenbeurzen de winsten hebben teruggegeven. In maart zette de aandelenrally gewoon door. Dat komt mede door andere steunpilaren, zoals de forse inkoopprogramma's van eigen aandelen en ruime financiële condities, die we de afgelopen weken regelmatig hebben benoemd.
Het hardnekkige inflatiebeeld maakt de keuzes voor beleggers er inmiddels niet eenvoudiger op. Immers als de inflatie relatief hoog blijft, wordt het reële rendement van sparen of obligatiebeleggingen er niet beter op. Beleggers zoeken dan naar alternatieven om gecorrigeerd voor de inflatie nog wat vermogensgroei te realiseren. Dat kan geldstromen richting aandelen leiden, maar ook naar bijvoorbeeld de bitcoin en grondstoffen.
De stijging van edelmetalen is hier een goed voorbeeld van. Afgelopen week noemden we als eerste koersdoel voor goud het niveau van 2.400 dollar tot 2.500 dollar per troy ounce en dat is inmiddels bijna bereikt. Zilver volgt op de voet en staat op het punt te versnellen.
Cijferseizoen van start: lat ligt hoog voor bedrijven
Wat betreft de aandelenmarkt zal de aandacht de komende weken vooral gericht zijn op de ontwikkeling van de bedrijfswinsten. Afgelopen vrijdag is het het spel van de kwartaalcijfers weer begonnen en kwamen enkele Amerikaanse grootbanken met de resultaten naar buiten.
In onze bijdrage van afgelopen week lieten we zien dat verwachtingen hooggespannen zijn, want tot nu zijn het voornamelijk de waarderingen van aandelen die dit jaar per saldo zijn gestegen. Die moeten uiteraard wel onderbouwd worden door de groei van de bedrijfswinsten. Tenminste dat zou je zeggen, vooral met de huidige rentestanden, die deze week weer wat verder zijn opgelopen.
En dat is wel belangrijk, want de voor veel bedrijven belangrijke Amerikaanse consument begint het zwaarder te krijgen. In de grafiek hieronder zie je het contrast tussen de aandeel van het inkomen dat Amerikaanse consumenten sparen (groene lijn) en de verandering in de omvang van de creditcardschulden (rode lijn).
Te zien is dat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van creditcardschulden (stijgende rode lijn), terwijl het aandeel van besparingen daalt. En met een gemiddelde rente van 20 procent op creditcardschulden, hakt dat er stevig in.
Bedrijven moeten dus laten zien dat ze ondanks de verhoogde druk op de consument goed blijven presteren.
De cijfers van de Amerikaanse grootbanken JPMorgan, Citi en Wells Fargo bevestigden vrijdag dat Amerikaanse consumenten voor hun uitgaven sterker op hun creditcards leunen.
Alle drie de grootbanken presenteerden overigens beter dan verwachte winstcijfers, maar beleggers reageerden toch teleurgesteld. Dat kwam vooral door de mededeling van JPMorgan dat er onderliggend enige druk is op de belangrijke rentemarge. Het aandeel JPMorgan leverde daarop ruim 6 procent in. Citi zakte bijna 2 procent en Wells Fargo 0,4 procent.
Hiermee klonk in de reactie van beleggers toch enige zorg over de economie door, terwijl de cijfers van de grootbanken op zich niet slecht waren.
Technisch beeld: kleine correctie, maar geen serieuze terugval S&P 500
De Amerikaanse aandelenmarkten sloten de week vrijdag lager af met verliezen van respectievelijk 1,6 procent voor de Nasdaq Composite en 1,5 procent voor de bredere S&P 500-index. Al met al is het tempo van de stijging bij de S&P 500 er even uit, maar van een serieuze terugval is vooralsnog geen sprake.
Het is nog maar een kleine correctie binnen de trendmatige beweging, maar zo beginnen alle grotere correcties ook natuurlijk.
Vooralsnog is elke bodem hoger dan de voorgaande en dat geldt ook voor de toppen. Het betreft hoogstens een afkoeling van hoog gespannen verwachtingen zonder dat er schade van enige betekenis is aangericht.
Sterker, in de onderstaande grafiek is de spanningsindicator onderin teruggezakt naar normale niveaus, waardoor van overspannenheid geen sprake meer is.
Verder noteert de groene lijn van het 50-daags voortschrijdend koersgemiddelde nog altijd ruim boven de rode lijn van het 200-daags koersgemiddelde, wat duidt op een stijgende trend. Een kleine correctie van de koers richting het 50-daags koersgemiddelde, is wat het is voorlopig.
Daarmee gaan we het verdere cijferseizoen tegemoet. Komende week staan onder meer de resultaten van Bank of America en Morgan Stanley op de rol en komt in Nederland chipmachinefabrikant ASML met de eerstekwartaalcijfers naar buiten.
Wil je een keer direct van gedachten wisselen met Michael Nabarro en Gökhan Erem? Dat kan op 16 mei aanstaande tijdens een exclusieve bijeenkomst over het thema: Wanneer barst de bubbel op de beurs? Topexperts praten je bij op het event Bulls, Bears & Bites van Business Insider: kijk hier voor meer informatie en schrijf je in!
Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), Gökhan Erem, ook CMT, zijn onafhankelijke beleggingsspecialisten die beide meer dan 25 jaar werkzaam zijn in de financiële sector. Met gedegen kennis en ruime ervaring bedienen zij professionele en particuliere beleggers aan de hand van hun methodisch onderbouwde, actieve beleggingswijze.
Deze column bevat meningen en bevindingen van de auteurs. De financiële waarden die in dit schrijven genoemd worden kunnen onderdeel uitmaken van de beleggingen van de auteurs als ook van hun relaties.
Deze column is niet bedoeld als advies in enige vorm en dient als niet-gepersonaliseerde informatie over de financiële markten.